Ansioluettelo

Markus Hallikainen (1987) on hyvin monipuolisen uran luonut sellisti, joka on esiintynyt solistina, resitaalein ja kamarimuusikkona Suomessa ja ulkomailla.

Hän aloitti sellonsoiton 5-vuotiaana Helli Sepän yksityisoppilaana. 1997 - 2002 hän opiskeli Espoon Musiikkiopistossa Heikki Pekkarisen ja Heikki Rautasalon oppilaana. Vuodesta 2002 hän jatkoi Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Hannu Kiisken luokalla ja vuonna 2007 hänet valittiin Sibelius-Akatemian solistilinjalle. Markus suoritti vuonna 2013 kandidaatin tutkinnon Arto Noraksen johdolla ja jatkoi maisterintutkintoa Martti Rousin oppilaana. Vuodesta 2015 hän opiskeli Zurichin Musiikkikorkeakoulun (Zürcher Hochschule der Künste) Solistidiplomi-linjalla (Maisteri) Raphael Wallfischin oppilaana. Markus valmistui Sveitsistä kesällä 2017.

Markus on osallistunut lukuisien maailman johtavien sellistien mestarikursseille. Heitä ovat mm. Tsuyoshi Tsutsumi, Ivan Monighetti, Antonio Meneses, Frans Helmersson, David Geringas ja Robert Cohen. Kamarimusiikkia hän on opiskellut suomalaisten huippujen lisäksi mm. Kopelman-kvartetin, Auer-kvartetin, Jess-trion, Konstantin Boginon ja lukuisien muiden johdolla.

Markus oli vuoden 2014 Turun sellokilpailun finalisti ja sai 2. palkinnon vuonna 2015 ZHDK- nykymusiikkikilpailussa, Sveitsissä. Markukselle myönnettiin vuodelle 2016/2017 Sveitsin valtion täysi taideapuraha. Markusta ovat tukeneet myös Suomessa kaikki merkittävät säätiöt. Tunnustuspalkintoja tai muuta tukea hänelle ovat antaneet mm. Rotaryt Ry, Metsähallitus, Espoon Musiikkiopisto, Sibelius-Akatemia, Zurichin Musiikkikorkeakoulu, For Young Musicians-säätiö Sveitsissä.

Markus on esiintynyt solistina Turun kaupunginorkesterin, Kuopion kaupunginorkesterin, Karlovy Varyn Sinfoniaorkesterin (Tsekki) kanssa ja useiden pienempien orkesterien solistina. Markus on esiintynyt mm. Santa Fen kamarimusiikkifestivaalilla (USA), Amsterdam CelloBienalessa (Hollanti), Apeldoornin kamarimusiikkifestivaalilla (Hollanti), Encounter of Music and Academy of Santander (Espanja), Mendelssohn-festivaalilla (Saksa), Musiikin aika-festivaalilla, Naantalin musiikijuhlilla ja Sysmän suvisoitossa. Lisäksi hän on esiintynyt laajasti myös muilla festivaaleilla ja tapahtumissa eri puolilla Suomea, Eurooppaa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä.

Markus on työskennellyt myös Suomessa useissa ammattiorkestereissa. (RSO, HKO). Hän on toiminut lisäksi Vaasan kaupunginorkesterin soolosellistinä, ollut vierailevana äänenjohtajana Tampere Filharmoniassa ja varaäänenjohtajana Turun filharmonisessa orkesterissa. Lisäksi Markus on toiminut soolosellistinä useissa eri projekteissa Suomessa ja ulkomailla.

Nykymusiikki on ollut läsnä hyvin nuoresta asti Markuksen elämässä ja hän on kantaesittänyt useita teoksia. Hän on tehnyt yhteistyötä useiden säveltäjien kanssa ja on saanut ohjausta mm. Magnus Lindbergiltä, Kaija Saariaholta, Shih:ltä ja Anssi Karttuselta. Markus on myös perehtynyt barokkisellon soittoon Martin Zellerin johdolla Sveitsin opintojen yhteydessä. Monipuolisuus näkyy Markuksen uralla myös eri kulttuurien musiikin kanssa työskentelemisenä. Hän on ollut mukana hyvin erilaisissa projekteissa ja ollut myös itse vaikuttamassa sovituksissa ja uusissa teoksissa.

Markus on vuonna 2017 perustetun Varkauden ensimmäisen klassisen musiikin festivaalin, "Varkauden KesäKlassisen" taiteellinen johtaja ja perustaja. Tapahtuma on toiminut kolme vuotta ja on tullut tärkeäksi osaksi Varkauden alueen musiikkielämää. Festivaali on saanut laajasti näkyvyyttä ja siellä on nähty myös kansainvälisiä tähtiä ja kuultu maailman kantaesityksiä. 

Markus on viime vuosina ollut kiinnostunut myös tapahtumien tuottamisesta ja taloudellisesta puolesta. Hän on tehnyt yhteistyötä useiden yritysten kanssa ja on vuodesta 2017 lähtien ollut vastuussa festivaalinsa artistien managerointiin liittyvistä tehtävistä. Hän on tekemisissä useiden kulttuuritoimijoiden kanssa ja on edustanut festivaalia useissa eri yhteyksissä. Markus on myös aiemmin ollut mukana erilaisten produktioiden ideoinnissa ja toteuttamisessa,

Opettaminen on ollut kauan näkyvä osa Markuksen toimintaa muusikkona. Tällä hetkellä hän työskentelee Keski-Helsingin musiikkiopistossa. Markus on vuosien varrella kannustanut ja ohjannut lukuisia nuoria ja vanhempiakin oppilaita. Hän on myös tehnyt tutkimuksen mielikuvien ja vertauskuvien yhteydestä sellonsoittoon.

Markus soittaa J. Derazeyn vuonna 1875 rakentamalla hienolla instrumentilla.