Ansioluettelo

Markus Hallikainen (s. 1987) on monipuolinen sellisti, joka on esiintynyt solistina, resitaalein ja kamarimuusikkona useissa Euroopan maissa, USA:ssa ja Venäjällä. Hän on myös aktiivinen pedagogi ja Varkauden KesäKlassinen -festivaalin perustaja ja taiteellinen johtaja. Markus toimii opettajana Keski-Helsingin musiikkiopistossa.

Hän aloitti sellonsoiton 5-vuotiaana Helli Sepän johdolla. Vuosina 1997-2002 hän opiskeli Espoob musiikkiopistossa Heikki Pekkarisen oppilaana. Vuodesta 2002 hän opiskeli Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Heikki Rautasalon ja Hannu Kiiskin oppilaana. Vuodesta 2007 hänet valittiin Sibelius-Akatemian solistilinjalle ja Markus suoritti vuonna 2013 kandidaatin tutkinnon Arto Noraksen johdolla ja jatkoi maisterintutkintoa Martti Rousin oppilaana. Vuodesta 2015 hän opiskeli Zurichin Musiikkikorkeakoulun (Zürcher Hochschule der Künste) arvostetulla Solistidiplomi-linjalla Raphael Wallfischin oppilaana ja valmistui Sveitsistä kesällä 2017. Vuonna 2020 Markus suoritti diplomin ja valmistui Sibelius-Akatemiasta saaden myös pedagogisen pätevyyden.

Markus on osallistunut mestarikursseille opettajinaan Tsyuoshi Tsutsumi, Ivan Monighetti, Frans Helmerson, David Geringas, Robert Cohen, Michel Strauss, Marko Ylönen, Antonio Meneses, Niklas Schmidt.

Kamarimusiikkia hän on opiskellut mm. seuraavien johdolla: Paavo Pohjola, Kopelman Quartet, Isabel Charissius (Alban Berg Quartet), Juilliard String Quartet, Oslo String Quartet, Alexei Orgrintchouk, Phillip Grafin, Jean-Louis Capezzali, Eckart Heiligers, Claudio Martinez Mehner, Martti Rautio, Peter Csaba, Zachar Bron.

Markus on esiintynyt solistina Turun kaupunginorkesterin, Kuopion kaupunginorkesterin, Karlovy Varyn Sinfoniaorkesterin (Tsekki) kanssa ja lukuisien pienempien orkesterien/kamariorkesterien solistina. Markus on esiintynyt mm. Santa Fen kamarimusiikkifestivaalilla (USA), White Nights -festivaalilla (Mariinsky-teatteri, Venäjä), Amsterdam CelloBienalessa (Hollanti), Apeldoornin kamarimusiikkitapahtumassa (Hollanti), Encounter of Music and Academy of Santander (Espanja), International Mendelssohn-festivaalilla (Saksa), Musiikin aika-festivaalilla, Naantalin musiikijuhlilla, Sysmän suvisoitossa, Mikkelin musiikkijuhlilla, KesäVirratSoi - festivaalilla, Musica Nova -festivaalilla, Kamarikesä-festivaalilla, Kodaly-viikoilla ja Sibafest -tapahtumassa.

Hän on tehnyt yhteistyötä myös useiden säveltäjien kanssa, esittänyt aktiivisesti nykymusiikkia/kantaesityksiä ja saanut ohjausta mm. Magnus Lindbergiltä, Kaija Saariaholta, Oliver Knussenilta, Shih:ltä; Lars Mlekuchilta, Chen Halevilta ja Anssi Karttuselta. Markus on myös perehtynyt barokkisellon soittoon Martin Zellerin johdolla. Hän on ollut mukana eri kulttuurien musiikkia ja taiteenlajeja yhdistävissä projekteissa.

Markus oli vuoden 2014 Turun sellokilpailun finalisti ja sai 2. palkinnon vuonna 2015 ZHDK- nykymusiikkikilpailussa, Sveitsissä. Markukselle myönnettiin vuodelle 2016/2017 Sveitsin valtion täysi taideapuraha (Swiss Government Excellence Scholarship for fine arts). Markusta ovat tukeneet myös Suomessa useat merkittävät säätiöt: Alfred Kordelinin säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto. Tunnustuspalkintoja tai muuta tukea hänelle ovat antaneet mm. Rotaryt Ry, Pro Musica -säätiö, Metsähallitus, Espoon Musiikkiopisto, Sibelius-Akatemia, Zurichin Musiikkikorkeakoulu, For Young Musicians-säätiö Sveitsissä.

Markus on työskennellyt avustajana Suomessa ammattiorkestereissa (RSO, HKO, Kansllisooppera). Hän on toiminut lisäksi Vaasan kaupunginorkesterin soolosellistinä, ollut vierailevana äänenjohtajana Tampere Filharmoniassa ja varaäänenjohtajana Turun filharmonisessa orkesterissa. Lisäksi hän on toiminut soolosellistinä useissa eri projekteissa Suomessa ja ulkomailla, mm. Tiroler Festpsielessä ja Aurora-festivaalissa Ruotsissa.

Markus on vuonna 2017 perustetun Varkauden ensimmäisen klassisen musiikin festivaalin, "Varkauden KesäKlassisen" taiteellinen johtaja ja perustaja. Tapahtuma on toiminut viisi vuotta. Markus on myös aiemmin ollut mukana erilaisten produktioiden ideoinnissa ja toteuttamisessa,

Opettaminen on ollut kauan näkyvä osa Markuksen toimintaa muusikkona. Markus on vuosien varrella kannustanut ja ohjannut lukuisia nuoria ja vanhempiakin oppilaita. Hän on myös tehnyt tutkimuksen mielikuvien ja vertauskuvien yhteydestä sellonsoittoon. 

Markus soittaa J. Derazeyn vuonna 1875 rakentamalla instrumentilla, hän soittaa Victor Fetiquen tekemillä jousilla.